Ana içeriğe atla

Kelle Çorbası


Malzemeler

  • 1 adet kelle.
Kelleyi Pişirmek İçin:
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • Su,
  • 2 yemek kaşığı un.
Terbiyesi İçin:
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • 2 yemek kaşığı sıkılmış limon suyu,
  • 1 çay bardağı soğuk kelle suyu (4 su bardağı kelle suyundan 1 çay bardağı su ayrılacak).
Sosu İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber.
Üzeri İçin:
  • 1 çay bardağı sirke,
  • 3-4 diş sarımsak.

Hazırlanışı

Kelleyi soğuk suya bırakıp arada suyunu değiştirerek en az 4-5 saat su da bekletelim.
Burun kısmını sert bir zemine vurarak içinin iyice temizlenmesini sağlayalım.
Kelleyi geniş bir tencereye alalım.
Tuz ve bol su ilave edip etleri dökülecek şekilde pişirelim. Ben düdüklü tencerede pişirdim.
Kelleyi haşladığımız sudan 4 su bardağı ayıralım.
Kelleyi suyundan çıkarıp etlerini alalım.
Dilin derisini alıp doğrayalım.
Beynini çıkarıp doğrayalım.
Ben 375 gr kelle eti elde ettim.
Ayırdığımız kelle suyunun içinde kemik parçası olmaması için süzgeçten geçirelim.
4 su bardağı kelle suyundan 1 çay bardağı terbiyesi için ayıralım.
Soğumuş kelle suyuna 2 yemek kaşığı unu ilave edip el çırpıcısı ile iyice çırpıp ocağa alalım.
Sürekli karıştırarak 5-6 dakika kaynatalım.
Üzerine doğradığımız etleri ilave edip 2-3 dakika daha kaynatalım.
Terbiyesi için; bir kaba yumurta sarısını ve limon suyunu koyup iyice çırpalım.
Üzerine ayırdığımız 1 çay bardağı kelle suyunu ilave edip tekrar çırpalım.
Hızlıca kaşıkla karıştırarak kaynamakta olan çorbaya ilave edelim.
Bir taşım kaynatıp ocağı kapatalım.
Kelle çorbamızı 10-15 dakika dinlendirelim.
Sosu için; tereyağını eritip kızdıralım.
Üzerine pul biberi ilave edip kavuralım.
Tereyağlı pul biberli karışımı çorbanın üzerine gezdirerek dökelim.
Üzeri için; bir kaseye rendelenmiş sarımsağı ve sirkeyi koyup iyice karıştıralım.
Kelle Çorbamızı sarımsaklı sirke ile servis yapın. 
AFİYET OLSUN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fındıklı Keşkül

Malzemeler 1 litre süt, 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 çorba kaşığı nişasta, 1 paket vanilya (5 gram). Fındıklı Keşkül Yapılışı Fındıklı keşkül  yapmak için gerekli olan süt, toz şeker, yumurta sarısı, nişasta, hindistan cevizi ve çekilmiş fındık içi, tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım ocağın üzerine alınır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Fındıklı keşkül  kaynamaya başlayınca, üzerine vanilya ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuması için 1-2 saat dinlendirilir. Üzeri arzuya göre dondurma ve fındık ile süslenerek servis edilir.

NUTELLALI KURABİYE TARİFİ

Malzemeler: 1 adet yumurta 200 gram tereyağ 1 su bardağı pudra şekeri 3 yemek kaşığı kakao 2.5 su bardağı un 1 paket vanilya Yarım paket kabartma tozu Süslemek için: Toz şeker ve nutella       Hazırlanışı: Tüm malzemeyi güzelce yoğurun. Top top kurabiyerler elde ettikten sonra isteğe bağlı olarak toz şekere bulayıp yağladığınız tepsiye dizin. Üstüne nutella sıkacağınız için hamurlara parmağınızla hafifçe bastırın. Bu arada ben toz şekersiz denedim daha güzel oldu. Neyse tarife dönüyorum. Kurabiyeleri 180 derece fırında 15 dk kadar pişirdikten sonra çıkarın ve üzerlerine nutella sıkarak soğumaya bırakın.     AFİYET OLSUN

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir. Daha so