Malzemeler
- 1 adet kelle.
Kelleyi Pişirmek İçin:
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- Su,
- 2 yemek kaşığı un.
Terbiyesi İçin:
- 1 adet yumurta sarısı,
- 2 yemek kaşığı sıkılmış limon suyu,
- 1 çay bardağı soğuk kelle suyu (4 su bardağı kelle suyundan 1 çay bardağı su ayrılacak).
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 tatlı kaşığı pul biber.
Üzeri İçin:
- 1 çay bardağı sirke,
- 3-4 diş sarımsak.
Hazırlanışı
Kelleyi soğuk suya bırakıp arada suyunu değiştirerek en az 4-5 saat su da bekletelim.
Burun kısmını sert bir zemine vurarak içinin iyice temizlenmesini sağlayalım.
Kelleyi geniş bir tencereye alalım.
Tuz ve bol su ilave edip etleri dökülecek şekilde pişirelim. Ben düdüklü tencerede pişirdim.
Kelleyi haşladığımız sudan 4 su bardağı ayıralım.
Kelleyi suyundan çıkarıp etlerini alalım.
Dilin derisini alıp doğrayalım.
Beynini çıkarıp doğrayalım.
Ben 375 gr kelle eti elde ettim.
Ayırdığımız kelle suyunun içinde kemik parçası olmaması için süzgeçten geçirelim.
4 su bardağı kelle suyundan 1 çay bardağı terbiyesi için ayıralım.
Soğumuş kelle suyuna 2 yemek kaşığı unu ilave edip el çırpıcısı ile iyice çırpıp ocağa alalım.
Sürekli karıştırarak 5-6 dakika kaynatalım.
Üzerine doğradığımız etleri ilave edip 2-3 dakika daha kaynatalım.
Terbiyesi için; bir kaba yumurta sarısını ve limon suyunu koyup iyice çırpalım.
Üzerine ayırdığımız 1 çay bardağı kelle suyunu ilave edip tekrar çırpalım.
Hızlıca kaşıkla karıştırarak kaynamakta olan çorbaya ilave edelim.
Bir taşım kaynatıp ocağı kapatalım.
Kelle çorbamızı 10-15 dakika dinlendirelim.
Sosu için; tereyağını eritip kızdıralım.
Üzerine pul biberi ilave edip kavuralım.
Tereyağlı pul biberli karışımı çorbanın üzerine gezdirerek dökelim.
Üzeri için; bir kaseye rendelenmiş sarımsağı ve sirkeyi koyup iyice karıştıralım.
Kelle Çorbamızı sarımsaklı sirke ile servis yapın.
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder