Ana içeriğe atla

Ispanak Graten

Malzemeler

  • 500 gram ıspanak,
  • 1 adet patates,
  • 1 adet havuç,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Tuz.
Beşamel sosu için;
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (25 gram),
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 1 buçuk su bardağı süt (300 ml.),
  • Tuz,
  • Karabiber.
Üzeri için;
  • Kaşar rendesi.

Ispanak Graten Yapılışı

Ispanak graten yapmak için öncelikle ıspanaklar ayıklanıp iri iri doğranır ve sirkeli su içerisinde 10 dakika bekletilir.
Daha sonra güzelce yıkanır ve süzgeç içerisinde süzülmeye bırakılır.
Havuç ile patatesin kabukları soyulur ve küçük küp şeklinde doğranarak tencereye koyulur.
Üzerlerini geçecek kadar su eklenip, ocağın üzerine alınır ve patates ile havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
Daha sonra fazla suyu süzgeç yardımı ile süzülür.

4 yemek kaşığı sıvı yağ ile küçük doğranmış kuru soğan, geniş bir tencereye koyulur ve ocağın üzerinde kavrulur.
Kavrulan soğanın üzerine suyu süzülmüş ıspanaklar ilave edilir ve 5 dakika kadar karıştırarak kavrulur.
Kavrulan ıspanakların üzerine damak tadına göre tuz eklenip karıştırılır ve suyunu tam çektirmeden ocaktan alınır.
İçerisine haşlanmış patates ile havuç eklenip karıştırılır ve elde edilen karışım porsiyonluk güveç kaplara paylaştırılır.

Beşamel sosunu hazırlamak için tencereye tereyağı koyulup eritilir.
Üzerine 1 yemek kaşığı un eklenip kokusu çıkana kadar karıştırarak kavrulur (rengi dönmesin, kokusu çıksın yeter).
Unun kokusu çıkınca üzerine soğuk süt ilave edilir ve tel çırpıcı yardımı ile hızlı hızlı karıştırarak kaynayana kadar pişirilir.
Kaynamaya başlayınca tuz ile karabiber eklenir ve kıvam alması için 1-2 dakika daha pişirilip ocaktan alınır.

Hazırlanan beşamel sos, ıspanakların üzerine paylaştırılır ve son olarak üzerilerine kaşar rendesi koyulur.
Önceden ısıtılmış 200° fırında, kaşarlar eriyip üzerileri kızarana kadar pişirilir.
Pişirilen ıspanak graten fırından alınır ve sıcak olarak servis edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fındıklı Keşkül

Malzemeler 1 litre süt, 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 çorba kaşığı nişasta, 1 paket vanilya (5 gram). Fındıklı Keşkül Yapılışı Fındıklı keşkül  yapmak için gerekli olan süt, toz şeker, yumurta sarısı, nişasta, hindistan cevizi ve çekilmiş fındık içi, tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım ocağın üzerine alınır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Fındıklı keşkül  kaynamaya başlayınca, üzerine vanilya ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuması için 1-2 saat dinlendirilir. Üzeri arzuya göre dondurma ve fındık ile süslenerek servis edilir.

NUTELLALI KURABİYE TARİFİ

Malzemeler: 1 adet yumurta 200 gram tereyağ 1 su bardağı pudra şekeri 3 yemek kaşığı kakao 2.5 su bardağı un 1 paket vanilya Yarım paket kabartma tozu Süslemek için: Toz şeker ve nutella       Hazırlanışı: Tüm malzemeyi güzelce yoğurun. Top top kurabiyerler elde ettikten sonra isteğe bağlı olarak toz şekere bulayıp yağladığınız tepsiye dizin. Üstüne nutella sıkacağınız için hamurlara parmağınızla hafifçe bastırın. Bu arada ben toz şekersiz denedim daha güzel oldu. Neyse tarife dönüyorum. Kurabiyeleri 180 derece fırında 15 dk kadar pişirdikten sonra çıkarın ve üzerlerine nutella sıkarak soğumaya bırakın.     AFİYET OLSUN

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir. Daha so