Ana içeriğe atla

Ispanak Graten

Malzemeler

  • 500 gram ıspanak,
  • 1 adet patates,
  • 1 adet havuç,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Tuz.
Beşamel sosu için;
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (25 gram),
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 1 buçuk su bardağı süt (300 ml.),
  • Tuz,
  • Karabiber.
Üzeri için;
  • Kaşar rendesi.

Ispanak Graten Yapılışı

Ispanak graten yapmak için öncelikle ıspanaklar ayıklanıp iri iri doğranır ve sirkeli su içerisinde 10 dakika bekletilir.
Daha sonra güzelce yıkanır ve süzgeç içerisinde süzülmeye bırakılır.
Havuç ile patatesin kabukları soyulur ve küçük küp şeklinde doğranarak tencereye koyulur.
Üzerlerini geçecek kadar su eklenip, ocağın üzerine alınır ve patates ile havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
Daha sonra fazla suyu süzgeç yardımı ile süzülür.

4 yemek kaşığı sıvı yağ ile küçük doğranmış kuru soğan, geniş bir tencereye koyulur ve ocağın üzerinde kavrulur.
Kavrulan soğanın üzerine suyu süzülmüş ıspanaklar ilave edilir ve 5 dakika kadar karıştırarak kavrulur.
Kavrulan ıspanakların üzerine damak tadına göre tuz eklenip karıştırılır ve suyunu tam çektirmeden ocaktan alınır.
İçerisine haşlanmış patates ile havuç eklenip karıştırılır ve elde edilen karışım porsiyonluk güveç kaplara paylaştırılır.

Beşamel sosunu hazırlamak için tencereye tereyağı koyulup eritilir.
Üzerine 1 yemek kaşığı un eklenip kokusu çıkana kadar karıştırarak kavrulur (rengi dönmesin, kokusu çıksın yeter).
Unun kokusu çıkınca üzerine soğuk süt ilave edilir ve tel çırpıcı yardımı ile hızlı hızlı karıştırarak kaynayana kadar pişirilir.
Kaynamaya başlayınca tuz ile karabiber eklenir ve kıvam alması için 1-2 dakika daha pişirilip ocaktan alınır.

Hazırlanan beşamel sos, ıspanakların üzerine paylaştırılır ve son olarak üzerilerine kaşar rendesi koyulur.
Önceden ısıtılmış 200° fırında, kaşarlar eriyip üzerileri kızarana kadar pişirilir.
Pişirilen ıspanak graten fırından alınır ve sıcak olarak servis edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Etli Pide

Malzemeler Hamuru için; 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı ılık süt, Yaş maya, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta akı (sarısı pidelerin yüzüne), 1 çay bardağı sıvı yağ, Aldığı kadar un. İç harcı için; Yarım kilo kıyma, 1 baş kuru soğan, 2 – 3 adet yeşil ve kırmızı biber, 1 adet kabukları soyulmuş domates, 1 yemek kaşığı salça (domates salçası ve biber salçası karışık), Tuz, Karabiber. Etli Pide Yapılışı Etli pide  hamurunu hazırlamak için gerekli olan süt, su, toz şeker ve maya yoğurma kabı içerisine alınır ve 10 dakika kadar bekletilir. Mayalı karışımın üzerine azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Yoğrulan pide hamurunun üzeri örtülür ve mayalanması için en az 1 saat bekletilir. İç harcını hazırlamak için gerekli olan kuru soğan ve biberler çok ince olacak şekilde kıyılıp derin bir kase içerisine alınır. Üzerine kıyma, kabukları soyulup minik minik doğranmış domates,...

Güveçte Et Sote

Malzemeler 500-600 gram kuşbaşı et (dana eti), 1 adet yeşil biber, 1 adet domates, 1 tatlı kaşığı salça, 1 adet kuru soğan, Kekik, Pul biber, Tuz, 2 yemek kaşığı sıvı yağ. Güveçte Et Sote Yapılışı Güveçte et sote  yapmak için öncelikle kuşbaşı doğranan etler düdüklü tencereye koyulur. Üzerine  etlerin üzerine çıkacak kadar (2 su bardağı) su ilave edilip kapağı kapatılır ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dakika haşlanır ve ocaktan alınır. Kuru soğan ve biberler yemeklik olarak doğranır ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ içerisinde 2-3 dakika kavrulur. Kavrulan soğan ve biberin üzerine haşlanan etler ilave edilir ve kapağı kapalı olarak 5 dakika kadar ara ara karıştırarak pişirilir. Domatesin kabukları soyulup küçük küp şeklinde doğranır ve salça ile birlikte etlerin üzerine ilave edilir. Son olarak pul biber, kekik ve tuz ilave edilip 2 dakika daha pişirilir. Hazırlanan  et sote  porsiyonluk güveç kaplara p...

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir...