Malzemeler
- 500 gram ıspanak,
- 1 adet patates,
- 1 adet havuç,
- 1 adet kuru soğan,
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ,
- Tuz.
Beşamel sosu için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı (25 gram),
- 1 yemek kaşığı un,
- 1 buçuk su bardağı süt (300 ml.),
- Tuz,
- Karabiber.
Üzeri için;
- Kaşar rendesi.
Ispanak Graten Yapılışı
Ispanak graten yapmak için öncelikle ıspanaklar ayıklanıp iri iri doğranır ve sirkeli su içerisinde 10 dakika bekletilir.
Daha sonra güzelce yıkanır ve süzgeç içerisinde süzülmeye bırakılır.
Havuç ile patatesin kabukları soyulur ve küçük küp şeklinde doğranarak tencereye koyulur.
Üzerlerini geçecek kadar su eklenip, ocağın üzerine alınır ve patates ile havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
Daha sonra fazla suyu süzgeç yardımı ile süzülür.
Daha sonra güzelce yıkanır ve süzgeç içerisinde süzülmeye bırakılır.
Havuç ile patatesin kabukları soyulur ve küçük küp şeklinde doğranarak tencereye koyulur.
Üzerlerini geçecek kadar su eklenip, ocağın üzerine alınır ve patates ile havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
Daha sonra fazla suyu süzgeç yardımı ile süzülür.
4 yemek kaşığı sıvı yağ ile küçük doğranmış kuru soğan, geniş bir tencereye koyulur ve ocağın üzerinde kavrulur.
Kavrulan soğanın üzerine suyu süzülmüş ıspanaklar ilave edilir ve 5 dakika kadar karıştırarak kavrulur.
Kavrulan ıspanakların üzerine damak tadına göre tuz eklenip karıştırılır ve suyunu tam çektirmeden ocaktan alınır.
İçerisine haşlanmış patates ile havuç eklenip karıştırılır ve elde edilen karışım porsiyonluk güveç kaplara paylaştırılır.
Kavrulan soğanın üzerine suyu süzülmüş ıspanaklar ilave edilir ve 5 dakika kadar karıştırarak kavrulur.
Kavrulan ıspanakların üzerine damak tadına göre tuz eklenip karıştırılır ve suyunu tam çektirmeden ocaktan alınır.
İçerisine haşlanmış patates ile havuç eklenip karıştırılır ve elde edilen karışım porsiyonluk güveç kaplara paylaştırılır.
Beşamel sosunu hazırlamak için tencereye tereyağı koyulup eritilir.
Üzerine 1 yemek kaşığı un eklenip kokusu çıkana kadar karıştırarak kavrulur (rengi dönmesin, kokusu çıksın yeter).
Unun kokusu çıkınca üzerine soğuk süt ilave edilir ve tel çırpıcı yardımı ile hızlı hızlı karıştırarak kaynayana kadar pişirilir.
Kaynamaya başlayınca tuz ile karabiber eklenir ve kıvam alması için 1-2 dakika daha pişirilip ocaktan alınır.
Üzerine 1 yemek kaşığı un eklenip kokusu çıkana kadar karıştırarak kavrulur (rengi dönmesin, kokusu çıksın yeter).
Unun kokusu çıkınca üzerine soğuk süt ilave edilir ve tel çırpıcı yardımı ile hızlı hızlı karıştırarak kaynayana kadar pişirilir.
Kaynamaya başlayınca tuz ile karabiber eklenir ve kıvam alması için 1-2 dakika daha pişirilip ocaktan alınır.
Hazırlanan beşamel sos, ıspanakların üzerine paylaştırılır ve son olarak üzerilerine kaşar rendesi koyulur.
Önceden ısıtılmış 200° fırında, kaşarlar eriyip üzerileri kızarana kadar pişirilir.
Pişirilen ıspanak graten fırından alınır ve sıcak olarak servis edilir.
Önceden ısıtılmış 200° fırında, kaşarlar eriyip üzerileri kızarana kadar pişirilir.
Pişirilen ıspanak graten fırından alınır ve sıcak olarak servis edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder