Ana içeriğe atla

Baharatlı Maklube

Malzemeler

  • 2 adet soğan,
  • 2 adet patlıcan,
  • 2 adet kabak,
  • 2 adet patates,
  • 2 adet havuç,
  • Arzuya göre bezelye,
  • 1 kilo kuşbaşı et,
  • Sıvı yağ.
  • Pirinç.
  • Su
  • Baharat,
  • Tuz.
Servis için;
  • Salata ve yoğurt.

Baharatlı Maklube Yapılışı

Baharatlı maklube yapmak için öncelikle kuşbaşı doğranmış etler biraz yağ ve biraz su ile güzelce pişirilir.
Et pişerken soğan haricindeki sebzeler yıkanıp dilimlenir ve her biri ayrı ayrı kızgın yağ içerisinde kızartılır.
Pirinç yıkanıp süzülür.

Soğanın kabukları soyulup yıkanır ve ince ince dilimlenir.
Tabanı ve ağzı aynı ölçüde olan düz bir tencere alınır ve tabanına ince doğranmış soğanlar yerleştirilir.
Soğanların üzerine pişirilen etler yerleştirilir ve biraz yıkanıp süzülen pirinçten serpilir.
Pirincin üzerine arzu edilen kızartılmış sebzeden yerleştirilir ve üzerine tekrar pirinç serpilir.
Bütün sebzeler ve pirinç bitene kadar kat kat pirinç ve sebze yerleştirilir.
Pirinci çok fazla kullanırsanız, piştikten sonra pilav yoğun, sebze az olur (bunu ayarlamak sizin elinizde).

Pilav suyu kaynatılır ve içerisine tuz, karabiber, ve arzu edilen baharatlar ilave edilir.
Suyun tadına bakılarak tuz oranı ayarlanır ve hazırlanan baharatlı tuzlu su tencereye ilave edilir (su bir iki parmak malzemelerin üzerine çıksın).
Tahta kepçenin ters kısmı ile üzerine rast gele batırılır ve suyun tencerenin dibine de inmesi sağlanır.
Tencerenin kapağı kapatılarak ocağın üzerine alınır ve en kısık ateşte pişirilir.

Baharatlı maklube piştikten sonra ocaktan alınır ve biraz dinlendirilir.
Soğumadan tencere büyükçe bir tepsi üzerine ters çevrilir ve hafifçe sallayarak pilav tepsiye aktarılır.
Bol salata ve yoğurt eşliğinde servis edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fındıklı Keşkül

Malzemeler 1 litre süt, 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 çorba kaşığı nişasta, 1 paket vanilya (5 gram). Fındıklı Keşkül Yapılışı Fındıklı keşkül  yapmak için gerekli olan süt, toz şeker, yumurta sarısı, nişasta, hindistan cevizi ve çekilmiş fındık içi, tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım ocağın üzerine alınır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Fındıklı keşkül  kaynamaya başlayınca, üzerine vanilya ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuması için 1-2 saat dinlendirilir. Üzeri arzuya göre dondurma ve fındık ile süslenerek servis edilir.

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir. Daha so

Tavada Tavuk Midye

Malzemeler 500 gram kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti  , 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı karbonat. Kızartmak için sos; 1 şişe maden suyu, 1 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 tutam kekik, 2 diş sarımsak. Tavukları bulamak için; Un. Kızartmak için; Sıvı yağ. Tavada Tavuk Midye Yapılışı Derin bir kase içerisinde 2 su bardağı su ile 1 tatlı kaşığı karbonat karıştırılır. Tavuk göğüs eti küp küp olacak şekilde doğranır ve karbonatlı suyun içerisinde yarım saat bekletilir. Yarım saat sonunda tavuk etleri süzgeç içerisine alınır ve suları süzdürülür. Tavuk etleri çok sık olmayacak şekilde çöp şişe geçirilerek dizilir. Kızartma yapılacak tavaya çöp şişler sığmıyorsa uç kısımlarından kesilerek küçültülebilir. Tavuk midye sosunu hazırlamak için, yayvan bir kase içerisine un, rendelenmiş sarımsak, tuz ve baharatlar konulup harmanlanır. Üzerine maden suyu eklenip güzelce karıştırılır ve  koyu boza kıvamında bir sos hazırlanır. Ta