Malzemeler
Hamuru için;
- 1 buçuk su bardağı ılık süt,
- Yarım su bardağı sıvı yağ,
- 1 yemek kaşığı kuru maya,
- 1 buçuk tatlı kaşığı tuz,
- 3 buçuk su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.).
Arasına sürmek için;
- Sıvı yağ.
İçi için;
- 3 yemek kaşığı un,
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1 çay kaşığı (silme) tuz.
Üzeri için;
- 1 adet yumurta.
Kars Ketesi Yapılışı
Kars ketesi hamuru için gerekli olan süt ile maya derin bir kap içerisinde karıştırılır ve mayanın aktifleşmesi için üzeri kapatılarak 5 dakika bekletilir.
Aktifleşen mayanın üzerine sıvı yağ ile tuz eklenir ve azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur.
Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
Yorulan kete hamurunun üzeri örtülür ve sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır.
Aktifleşen mayanın üzerine sıvı yağ ile tuz eklenir ve azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur.
Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
Yorulan kete hamurunun üzeri örtülür ve sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır.
İç harcı için gerekli olan sıvı yağ, un ve tuz bir tavaya alınır.
Unun kokusu çıkıp rengi hafif değişene kadar sürekli karıştırarak kavrulur.
Hazırlanan iç harcı ocaktan alınır ve oda ısısında soğumaya bırakılır.
Unun kokusu çıkıp rengi hafif değişene kadar sürekli karıştırarak kavrulur.
Hazırlanan iç harcı ocaktan alınır ve oda ısısında soğumaya bırakılır.
Mayalanan hamur eşit büyüklükte 7 parçaya ayrılarak beze yapılır.
Bezeler hafif unlu bir zemin üzerinde oklava yardımı ile açılabildiği kadar açılıp inceltilir.
Açılan yufkanın üzerine kaşık yardımı ile sıvı yağ gezdirilir.
Karşılıklı iki kenarı ortada üst üste gelecek şekilde kapatılarak uzun bir dikdörtgen elde edilir ve üzerine tekrar yağ gezdirilir.
Daha sonra diğer karşılıklı iki kenarda üst üste gelecek şekilde katlanarak kare elde edilir.
Bezeler hafif unlu bir zemin üzerinde oklava yardımı ile açılabildiği kadar açılıp inceltilir.
Açılan yufkanın üzerine kaşık yardımı ile sıvı yağ gezdirilir.
Karşılıklı iki kenarı ortada üst üste gelecek şekilde kapatılarak uzun bir dikdörtgen elde edilir ve üzerine tekrar yağ gezdirilir.
Daha sonra diğer karşılıklı iki kenarda üst üste gelecek şekilde katlanarak kare elde edilir.
Kare şeklinde katlanan hamurun ortasına 1 yemek kaşığı soğuk iç harcından koyulur ve zarf şeklinde kapatılır.
Hazırlanan Kars ketesi, bir kenarda dinlenmeye bırakılır (üzerini örtün).
Diğer bezelerde aynı işlemlerden geçirilerek bitirilir.
Hazırlanan Kars ketesi, bir kenarda dinlenmeye bırakılır (üzerini örtün).
Diğer bezelerde aynı işlemlerden geçirilerek bitirilir.
Keteler, yağlı veya yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak koyulur ve üzerilerine elle bastırarak biraz inceltilir.
Ketelerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür.
Daha sonra ketelerin üzerine çatalın tersi ile bastırılarak şekil verilir ve bir iki yerine çatal batırılır.
Ketelerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür.
Daha sonra ketelerin üzerine çatalın tersi ile bastırılarak şekil verilir ve bir iki yerine çatal batırılır.
Hazırlanan Kars ketesi önceden ısıtılmış 200° fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından alınan keteler, ılındıktan sonra servise sunulabilir.
Fırından alınan keteler, ılındıktan sonra servise sunulabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder