Ana içeriğe atla

Kars Ketesi

Malzemeler

Hamuru için;
  • 1 buçuk su bardağı ılık süt,
  • Yarım su bardağı sıvı yağ,
  • 1 yemek kaşığı kuru maya,
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz,
  • 3 buçuk su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.).
Arasına sürmek için;
  • Sıvı yağ.
İçi için;
  • 3 yemek kaşığı un,
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • 1 çay kaşığı (silme) tuz.
Üzeri için;
  • 1 adet yumurta.

Kars Ketesi Yapılışı

Kars ketesi hamuru için gerekli olan süt ile maya derin bir kap içerisinde karıştırılır ve mayanın aktifleşmesi için üzeri kapatılarak 5 dakika bekletilir.
Aktifleşen mayanın üzerine sıvı yağ ile tuz eklenir ve azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur.
Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
Yorulan kete hamurunun üzeri örtülür ve sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır.

İç harcı için gerekli olan sıvı yağ, un ve tuz bir tavaya alınır.
Unun kokusu çıkıp rengi hafif değişene kadar sürekli karıştırarak kavrulur.
Hazırlanan iç harcı ocaktan alınır ve oda ısısında soğumaya bırakılır.

Mayalanan hamur eşit büyüklükte 7 parçaya ayrılarak beze yapılır.
Bezeler hafif unlu bir zemin üzerinde oklava yardımı ile açılabildiği kadar açılıp inceltilir.
Açılan yufkanın üzerine kaşık yardımı ile sıvı yağ gezdirilir.
Karşılıklı iki kenarı ortada üst üste gelecek şekilde kapatılarak uzun bir dikdörtgen elde edilir ve üzerine tekrar yağ gezdirilir.
Daha sonra diğer karşılıklı iki kenarda üst üste gelecek şekilde katlanarak kare elde edilir.

Kare şeklinde katlanan hamurun ortasına 1 yemek kaşığı soğuk iç harcından koyulur ve zarf şeklinde kapatılır.
Hazırlanan Kars ketesi, bir kenarda dinlenmeye bırakılır (üzerini örtün).
Diğer bezelerde aynı işlemlerden geçirilerek bitirilir.

Keteler, yağlı veya yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak koyulur ve üzerilerine elle bastırarak biraz inceltilir.
Ketelerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür.
Daha sonra ketelerin üzerine çatalın tersi ile bastırılarak şekil verilir ve bir iki yerine çatal batırılır.

Hazırlanan Kars ketesi önceden ısıtılmış 200° fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından alınan keteler, ılındıktan sonra servise sunulabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fındıklı Keşkül

Malzemeler 1 litre süt, 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 çorba kaşığı nişasta, 1 paket vanilya (5 gram). Fındıklı Keşkül Yapılışı Fındıklı keşkül  yapmak için gerekli olan süt, toz şeker, yumurta sarısı, nişasta, hindistan cevizi ve çekilmiş fındık içi, tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım ocağın üzerine alınır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Fındıklı keşkül  kaynamaya başlayınca, üzerine vanilya ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuması için 1-2 saat dinlendirilir. Üzeri arzuya göre dondurma ve fındık ile süslenerek servis edilir.

NUTELLALI KURABİYE TARİFİ

Malzemeler: 1 adet yumurta 200 gram tereyağ 1 su bardağı pudra şekeri 3 yemek kaşığı kakao 2.5 su bardağı un 1 paket vanilya Yarım paket kabartma tozu Süslemek için: Toz şeker ve nutella       Hazırlanışı: Tüm malzemeyi güzelce yoğurun. Top top kurabiyerler elde ettikten sonra isteğe bağlı olarak toz şekere bulayıp yağladığınız tepsiye dizin. Üstüne nutella sıkacağınız için hamurlara parmağınızla hafifçe bastırın. Bu arada ben toz şekersiz denedim daha güzel oldu. Neyse tarife dönüyorum. Kurabiyeleri 180 derece fırında 15 dk kadar pişirdikten sonra çıkarın ve üzerlerine nutella sıkarak soğumaya bırakın.     AFİYET OLSUN

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir. Daha so