Ana içeriğe atla

Kars Ketesi

Malzemeler

Hamuru için;
  • 1 buçuk su bardağı ılık süt,
  • Yarım su bardağı sıvı yağ,
  • 1 yemek kaşığı kuru maya,
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz,
  • 3 buçuk su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.).
Arasına sürmek için;
  • Sıvı yağ.
İçi için;
  • 3 yemek kaşığı un,
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • 1 çay kaşığı (silme) tuz.
Üzeri için;
  • 1 adet yumurta.

Kars Ketesi Yapılışı

Kars ketesi hamuru için gerekli olan süt ile maya derin bir kap içerisinde karıştırılır ve mayanın aktifleşmesi için üzeri kapatılarak 5 dakika bekletilir.
Aktifleşen mayanın üzerine sıvı yağ ile tuz eklenir ve azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur.
Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
Yorulan kete hamurunun üzeri örtülür ve sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır.

İç harcı için gerekli olan sıvı yağ, un ve tuz bir tavaya alınır.
Unun kokusu çıkıp rengi hafif değişene kadar sürekli karıştırarak kavrulur.
Hazırlanan iç harcı ocaktan alınır ve oda ısısında soğumaya bırakılır.

Mayalanan hamur eşit büyüklükte 7 parçaya ayrılarak beze yapılır.
Bezeler hafif unlu bir zemin üzerinde oklava yardımı ile açılabildiği kadar açılıp inceltilir.
Açılan yufkanın üzerine kaşık yardımı ile sıvı yağ gezdirilir.
Karşılıklı iki kenarı ortada üst üste gelecek şekilde kapatılarak uzun bir dikdörtgen elde edilir ve üzerine tekrar yağ gezdirilir.
Daha sonra diğer karşılıklı iki kenarda üst üste gelecek şekilde katlanarak kare elde edilir.

Kare şeklinde katlanan hamurun ortasına 1 yemek kaşığı soğuk iç harcından koyulur ve zarf şeklinde kapatılır.
Hazırlanan Kars ketesi, bir kenarda dinlenmeye bırakılır (üzerini örtün).
Diğer bezelerde aynı işlemlerden geçirilerek bitirilir.

Keteler, yağlı veya yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak koyulur ve üzerilerine elle bastırarak biraz inceltilir.
Ketelerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür.
Daha sonra ketelerin üzerine çatalın tersi ile bastırılarak şekil verilir ve bir iki yerine çatal batırılır.

Hazırlanan Kars ketesi önceden ısıtılmış 200° fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından alınan keteler, ılındıktan sonra servise sunulabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Etli Pide

Malzemeler Hamuru için; 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı ılık süt, Yaş maya, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yumurta akı (sarısı pidelerin yüzüne), 1 çay bardağı sıvı yağ, Aldığı kadar un. İç harcı için; Yarım kilo kıyma, 1 baş kuru soğan, 2 – 3 adet yeşil ve kırmızı biber, 1 adet kabukları soyulmuş domates, 1 yemek kaşığı salça (domates salçası ve biber salçası karışık), Tuz, Karabiber. Etli Pide Yapılışı Etli pide  hamurunu hazırlamak için gerekli olan süt, su, toz şeker ve maya yoğurma kabı içerisine alınır ve 10 dakika kadar bekletilir. Mayalı karışımın üzerine azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Yoğrulan pide hamurunun üzeri örtülür ve mayalanması için en az 1 saat bekletilir. İç harcını hazırlamak için gerekli olan kuru soğan ve biberler çok ince olacak şekilde kıyılıp derin bir kase içerisine alınır. Üzerine kıyma, kabukları soyulup minik minik doğranmış domates,...

Güveçte Et Sote

Malzemeler 500-600 gram kuşbaşı et (dana eti), 1 adet yeşil biber, 1 adet domates, 1 tatlı kaşığı salça, 1 adet kuru soğan, Kekik, Pul biber, Tuz, 2 yemek kaşığı sıvı yağ. Güveçte Et Sote Yapılışı Güveçte et sote  yapmak için öncelikle kuşbaşı doğranan etler düdüklü tencereye koyulur. Üzerine  etlerin üzerine çıkacak kadar (2 su bardağı) su ilave edilip kapağı kapatılır ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dakika haşlanır ve ocaktan alınır. Kuru soğan ve biberler yemeklik olarak doğranır ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ içerisinde 2-3 dakika kavrulur. Kavrulan soğan ve biberin üzerine haşlanan etler ilave edilir ve kapağı kapalı olarak 5 dakika kadar ara ara karıştırarak pişirilir. Domatesin kabukları soyulup küçük küp şeklinde doğranır ve salça ile birlikte etlerin üzerine ilave edilir. Son olarak pul biber, kekik ve tuz ilave edilip 2 dakika daha pişirilir. Hazırlanan  et sote  porsiyonluk güveç kaplara p...

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir...