Malzemeler
- 2 adet yufka.
- 400 gram kıyma,
- 1 adet kuru soğan,
- 2 diş sarımsak,
- 1 tatlı kaşığı salça,
- Tuz,
- Karabiber,
- Pul biber,
- Zeytinyağı.
Sosu için;
- 2 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 şişe soda (maden suyu).
Üzeri için;
- Sarımsaklı yoğurt,
- Salçalı sos.
Çıtır Sosyete Mantısı Yapılışı
Çıtır sosyete mantısı yapmak için öncelikle kıyma tencereye koyulur ve kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde suyunu çekene kadar pişirilir.
Kıyma suyunu çekince üzerine ince doğranmış soğan ile sarımsak ve zeytinyağı ilave edilerek, soğanlar ölene kadar kavrulur.
Daha sonra salça ve baharatlar eklenip 2-3 dakika daha kavrulur ve hazırlanan kıymalı harç ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Kıyma suyunu çekince üzerine ince doğranmış soğan ile sarımsak ve zeytinyağı ilave edilerek, soğanlar ölene kadar kavrulur.
Daha sonra salça ve baharatlar eklenip 2-3 dakika daha kavrulur ve hazırlanan kıymalı harç ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Sosu için gerekli olan soda ile sıvı yağ derin bir kase içerisinde karıştırılır.
Yufkalardan ilki düz bir zemin üzerine serilir ve üzerine sodalı yağlı karışımdan bolca sürülür.
Daha sonra yufka bıçak yardımı ile dört eşit parça olacak şekilde kesilir.
Yufkaların geniş kısmına kıymalı harçtan koyulup rulo sarılır ve içe doğru kıvrılarak gül böreği şekli verilir.
Diğer yufkada aynı işlemlerden geçirilerek şekillendirilir ve fırın tepsisine yerleştirilir.
Yufkalardan ilki düz bir zemin üzerine serilir ve üzerine sodalı yağlı karışımdan bolca sürülür.
Daha sonra yufka bıçak yardımı ile dört eşit parça olacak şekilde kesilir.
Yufkaların geniş kısmına kıymalı harçtan koyulup rulo sarılır ve içe doğru kıvrılarak gül böreği şekli verilir.
Diğer yufkada aynı işlemlerden geçirilerek şekillendirilir ve fırın tepsisine yerleştirilir.
Mantıların üzerine kalan sodalı yağlı karışımdan sürülür.
Önceden ısıtılmış 175° fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından alınan sıcak çıtır sosyete mantısı servis tabağına alınır.
Üzerilerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos dökülerek servis edilir.
Önceden ısıtılmış 175° fırında üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından alınan sıcak çıtır sosyete mantısı servis tabağına alınır.
Üzerilerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos dökülerek servis edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder