Malzemeler
- 300 gram kuşbaşı dana eti,
- 500 gram konserve garnitür,
- 1 tane soğan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 2 diş sarımsak,
- Pul biber,
- Kekik,
- 3 su bardağı sıcak su,
- Tuz.
Beşamel sosu için;
- 1 buçuk yemek kaşığı un,
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 2 su bardağı süt (soğuk),
- Karabiber,
- Tuz.
Üzeri için;
- Rendelenmiş kaşar peyniri.
Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı
Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır.
Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir.
Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek.
Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur.
Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir.
Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı salça eklenip biraz kavrulur ve pul biber, kekik ve su ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir.
Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir.
Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek.
Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur.
Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir.
Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı salça eklenip biraz kavrulur ve pul biber, kekik ve su ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir.
Süre sonunda yıkanıp süzülen konserve garnitür tencereye ilave edilir.
Son olarak yemeğin tuzu ayarlanır ve 5-10 dakika daha pişirilir (hafif sulu kalacak şekilde).
Pişirilen etli garnitür yemeği porsiyonluk güveç kaplara paylaştırılır.
Son olarak yemeğin tuzu ayarlanır ve 5-10 dakika daha pişirilir (hafif sulu kalacak şekilde).
Pişirilen etli garnitür yemeği porsiyonluk güveç kaplara paylaştırılır.
Beşamel sosu hazırlamak için 1 buçuk yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye koyulur.
Ocağın üzerinde sürekli karıştırarak unun kokusu çıkana kadar kavrulur (rengi değişmesin, kokusu çıksın yeter).
Daha sonra kavrulan unun üzerine azar azar soğuk süt ilave edilir ve bir yandan da unun topaklanmasını önlemek için tel çırpıcı yardımı ile hızlı bir şekilde karıştırılır.
Elde edilen pürüzsüz karışım sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirilir.
Son olarak karabiber ve tuz ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınır.
Ocağın üzerinde sürekli karıştırarak unun kokusu çıkana kadar kavrulur (rengi değişmesin, kokusu çıksın yeter).
Daha sonra kavrulan unun üzerine azar azar soğuk süt ilave edilir ve bir yandan da unun topaklanmasını önlemek için tel çırpıcı yardımı ile hızlı bir şekilde karıştırılır.
Elde edilen pürüzsüz karışım sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirilir.
Son olarak karabiber ve tuz ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınır.
Hazırlanan beşamel sos güveçlerin üzerine paylaştırılır ve kaplar fırın tepsisine yerleştirilir.
Tepsinin içerisine bir miktar (tabanını kaplayacak kadar) su doldurulur.
Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği, önceden ısıtılmış 180° fırında 10-15 dakika pişirilir.
Daha sonra üzerilerine kaşar peyniri rendesi konulur ve kaşarlar eriyip hafif kızarana kadar pişirilir.
Pişirilen yemek fırından alınır ve sıcak olarak servise sunulur.
Tepsinin içerisine bir miktar (tabanını kaplayacak kadar) su doldurulur.
Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği, önceden ısıtılmış 180° fırında 10-15 dakika pişirilir.
Daha sonra üzerilerine kaşar peyniri rendesi konulur ve kaşarlar eriyip hafif kızarana kadar pişirilir.
Pişirilen yemek fırından alınır ve sıcak olarak servise sunulur.
Yorumlar
Yorum Gönder