Ana içeriğe atla

Zamansız Çorba: Mercimek Çorbası Tarifi

Çorbaya dair ciddi cümleler kuralım biraz. Çorba tarifleri konusunda en önemli olan noktalardan biri, o çorbanın, zamansız olmasıdır. Yanlış olmasın çorbanın zamansız olmasından kastımız, hiç bozulmaması falan değil. Öyle şeyler mümkün değil zaten. Zamansız çorbadan kastımız, o çorbanın gün içinde her istediğinde içilebiliyor olmasıdır.
Mercimek çorbası da bu çorbalardan biri. Hatta ezogelin çorbasıyla olan mücadelesini bir kenara koyarsanız, zamansız çorbaların en güzeli, en birincisi. Bunları söylüyoruz çünkü bu cümleleri duymadan, mercimek çorbası tarifine girişmeyin. Tarifini uygularken mercimek çorbasının hakkını verin.
Bütün bunlarla beraber mercimek çorbasının biraz hakkının yendiğini de söylemeden geçmeyelim. Limona sorsan en sevdiği çorba mercimek der, halka sorsak sevmeyeni bulunmaz lakin gece dönerken işkembe içilir, kebapçıya gidilir ezogelin içilir, süzme mercimeği hakkıyla yapan insan sayısı kelle paçayı yapandan daha azdır.
Neyse şimdi alın elinize limonu, bırakın midenizi daha fazla yoracak yemeklerin hayalini, girin mutfağa, kaynatın çorbanızı.
Afiyetler olsun diyelim, eğer sizin de kendinize özel mercimek çorbası pişirme yöntemleriniz varsa yorumlarda tüm okuyucularımızla paylaşmanızı isteyelim.
Not: "Mercimek çorbası tamam da ben daha fazla çorba çeşidi de görmek istiyorum" diyenleri şöyle alalım: Çorba Tarifleri!

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

10 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

50 dakika

Malzemeler

  • 1 su bardağı
    kırmızı ya da sarı mercimek
  • 1 adet
    kuru soğan
  • 1 adet
    patates
  • 1 adet
    havuç
  • 1 yemek kaşığı
    un
  • 2 yemek kaşığı
    ayçiçek yağı
  • 6 su bardağı
    sıcak su
    (1 adet et su tablet ile hazırlanmış)
  • 1 çay kaşığı
    tuz
  • 1 çay kaşığı
    karabiber

Püf Noktası

Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.

Nasıl Yapılır?

  1. Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Doğradığınız soğanları 2- 3 dakika kadar kavurun.
  2. Kavrulan soğanlara unu ekleyin ve kokusu çıkıp, renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün.
  3. İri parçalar halinde doğradığınız patates ve havucu tencereye aktarın.
  4. Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra arzuya göre et su tablet ile hazırladığınız sıcak suyu ve bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz mercimeği ilave edin.
  5. Tuz ve karabiberi ekleyin. Havuçlar yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin.
  6. Çorbayı, pürüzsüz bir kıvam alması için; el blenderından geçirdikten sonra sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi

Mercimek çorbasını tereyağında, nane, pul biber vb. baharatlarla kavurarak çeşnilendirdiğiniz kıtır ekmek dilimleriyle servis edebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fındıklı Keşkül

Malzemeler 1 litre süt, 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 çorba kaşığı nişasta, 1 paket vanilya (5 gram). Fındıklı Keşkül Yapılışı Fındıklı keşkül  yapmak için gerekli olan süt, toz şeker, yumurta sarısı, nişasta, hindistan cevizi ve çekilmiş fındık içi, tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım ocağın üzerine alınır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Fındıklı keşkül  kaynamaya başlayınca, üzerine vanilya ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuması için 1-2 saat dinlendirilir. Üzeri arzuya göre dondurma ve fındık ile süslenerek servis edilir.

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir. Daha so

Tavada Tavuk Midye

Malzemeler 500 gram kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti  , 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı karbonat. Kızartmak için sos; 1 şişe maden suyu, 1 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 tutam kekik, 2 diş sarımsak. Tavukları bulamak için; Un. Kızartmak için; Sıvı yağ. Tavada Tavuk Midye Yapılışı Derin bir kase içerisinde 2 su bardağı su ile 1 tatlı kaşığı karbonat karıştırılır. Tavuk göğüs eti küp küp olacak şekilde doğranır ve karbonatlı suyun içerisinde yarım saat bekletilir. Yarım saat sonunda tavuk etleri süzgeç içerisine alınır ve suları süzdürülür. Tavuk etleri çok sık olmayacak şekilde çöp şişe geçirilerek dizilir. Kızartma yapılacak tavaya çöp şişler sığmıyorsa uç kısımlarından kesilerek küçültülebilir. Tavuk midye sosunu hazırlamak için, yayvan bir kase içerisine un, rendelenmiş sarımsak, tuz ve baharatlar konulup harmanlanır. Üzerine maden suyu eklenip güzelce karıştırılır ve  koyu boza kıvamında bir sos hazırlanır. Ta