Ana içeriğe atla

En Güzelini Anne Yapar: Mercimek Köftesi Tarifi

Kırmızı mercimek ve ince bulgurla hazırlanan bir harç düşünün. Zeytinyağında salça ve baharatlarla kavrulmuş kuru soğan ona eklensin. Tek tek şekil verilen köfteler, yeşillikler üzerine yerleşsin.
Altın günlerinin vazgeçilmez lezzeti, bekarların ve öğrenci evlerinin gözdesi mercimekli köfte pratik olmasının yanı sıra besleyici ve lezzetli de. Tarife geçmeden önce mercimek köftesinin küçük bir püf noktasına da değinelim. Kullandığınız sıcak su oranını mutlaka ama mutlaka ölçün.
Mercimek köftesi tarifini hazırlayıp yanında tüketebileceğiniz yeşillikler ve buz gibi bir ayran ile öğününüzü kolayca oluşturabilirsiniz.
Her ne kadar salata barların gözdesi olsa da, artık birçok mekan masaya oturur oturmaz 'başlangıç' olarak masaya mercimek köftesi getirse de mercimek köftesinin en güzelini anne insanı yapar. Çünkü onun kırmızı mercimeği de ince bulguru da sevgiyle dolar, hasret kokar.
İşte en güzelini annenin yaptığı mercimek köftesi için mutfağa girerek biraz hadsiz olacağız bugün. Anne insanına selamlar yollayacağız bu tarifle.
Afiyetler olsun şimdiden.
merci-yeni-tarif
Siz de tarifimizi deneyin, yorumunuzu paylaşalım:

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

40 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

30 dakika

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı
    kırmızı mercimek
  • 3 su bardağı
    sıcak su
  • 1,5 su bardağı
    ince bulgur
  • 2 adet
    kuru soğan
  • 1 çay bardağı
    zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı
    biber salçası
  • 1 yemek kaşığı
    domates salçası
  • 5 adet
    taze soğan
  • 1/2 demet
    maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı
    tuz
  • 1 yemek kaşığı
    pul biber
  • 1 çay kaşığı
    kimyon

Püf Noktası

Mercimeğin haşlama suyunu duruma göre azaltıp arttırabilir köfte karışımına macun kıvamına gelmesi için yoğurma işlemi esnasında gerekirse azar azar ılık su ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Bol suda yıkadığınız kırmızı mercimeği sıcak suda kaynatın. Suyunu çekmeye yakın ince bulguru ekleyin, mercimeği ocaktan alın.
  2. Kapağını kapattığınız tencerede ince bulguru şişmesi için mercimekle birlikte 15 dakika kadar bekletin.
  3. Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Doğradığınız soğanları 5 dakika kadar kavurun.
  4. Sırasıyla; biber salçası, domates salçası, tuz, pul biber ve kimyonu ekleyerek soğanlı karışımı 3- 4 dakika kadar kavurun.
  5. Taze soğanları ve maydanozu ince ince kıyın. Şişen bulgurlu ve mercimekli harca salçalı, soğanlı harcı ekleyin. Doğranmış yeşillikleri ilave edin.
  6. Tüm malzemeyi özleşene kadar yoğurun. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve avuç içinizde sıkarak şekil verin.
  7. Servis tabağına aldığınız mercimekli köfteleri arzu ettiğiniz yeşilliklerle servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi

Mercimek köftelerini, üzerlerinin kurumaması için marul yapraklarında servis edin. Arzu ederseniz limon suyu sıkarak yiyebi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fındıklı Keşkül

Malzemeler 1 litre süt, 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 çorba kaşığı nişasta, 1 paket vanilya (5 gram). Fındıklı Keşkül Yapılışı Fındıklı keşkül  yapmak için gerekli olan süt, toz şeker, yumurta sarısı, nişasta, hindistan cevizi ve çekilmiş fındık içi, tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım ocağın üzerine alınır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Fındıklı keşkül  kaynamaya başlayınca, üzerine vanilya ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuması için 1-2 saat dinlendirilir. Üzeri arzuya göre dondurma ve fındık ile süslenerek servis edilir.

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir. Daha so

Tavada Tavuk Midye

Malzemeler 500 gram kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti  , 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı karbonat. Kızartmak için sos; 1 şişe maden suyu, 1 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 tutam kekik, 2 diş sarımsak. Tavukları bulamak için; Un. Kızartmak için; Sıvı yağ. Tavada Tavuk Midye Yapılışı Derin bir kase içerisinde 2 su bardağı su ile 1 tatlı kaşığı karbonat karıştırılır. Tavuk göğüs eti küp küp olacak şekilde doğranır ve karbonatlı suyun içerisinde yarım saat bekletilir. Yarım saat sonunda tavuk etleri süzgeç içerisine alınır ve suları süzdürülür. Tavuk etleri çok sık olmayacak şekilde çöp şişe geçirilerek dizilir. Kızartma yapılacak tavaya çöp şişler sığmıyorsa uç kısımlarından kesilerek küçültülebilir. Tavuk midye sosunu hazırlamak için, yayvan bir kase içerisine un, rendelenmiş sarımsak, tuz ve baharatlar konulup harmanlanır. Üzerine maden suyu eklenip güzelce karıştırılır ve  koyu boza kıvamında bir sos hazırlanır. Ta