Ana içeriğe atla

Pirinç Sevdirir: Sütlaç Tarifi

Sütlü tatlıların en besleyicisi, pirincin en güzel ve tatlı halidir sütlaç tarifi. Tencerede kıvam aldıktan sonra ısıya dayanıklı toprak kaplara paylaştırılıp fırında kızaran hali fırın sütlaç ismini alır. Çocukluk yıllarından aşina olduğumuz besleyici bir tatlıdır.
Sıcak günlerde bir top dondurma ilavesiyle tüketilebilir. Toz şekeri damak tadına göre ayarlanabilen tatlının püf noktası; pirinci kararında kullanmak ve kısık ateşte pişirmektedir. Tarçın ilavesi ile soğuk soğuk yendiğinde tadına doyum olmaz.
Akşam yemeği hazır olabilir, peki ya günün tatlısı ne durumda?

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

20 dakika

Malzemeler

  • 1,5 çay bardağı
    pirinç
  • 3 su bardağı
    sıcak su
  • 4 su bardağı
    süt
  • 2 su bardağı
    toz şeker
  • 4,5 yemek kaşığı
    pirinç unu

Püf Noktası

Pirinç ununu, topaklanmaması için süt ile iyice karıştırdıktan sonra kaynamakta olan pirinçlere azar azar ve ılıştırarak eklemeye dikkat edin.

Pişirme Önerisi

Arzuya göre; sütlaç karışımına vanilya ekleyebilir, toz şeker miktarını azaltıp arttırabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Bol suda yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri, sıcak su ilavesi ile yumuşayana kadar kaynatın.
  2. Süt, toz şeker ve pirinç ununu ayrı bir kapta bir çırpıcı yardımıyla toz şeker ve pirinç unu eriyene kadar karıştırın.
  3. Haşlanan pirinçlere süt karışımını azar azar ekleyerek sütlacı hızlıca karıştırın.
  4. Kıvam alan sütlacı, servis kaselerine paylaştırın. Ilındıktan sonra buzdolabına kaldırın ve soğutun.
  5. Soğuk olarak servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi

Tarçın ya da file fındık ilavesi ile servis edebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fındıklı Keşkül

Malzemeler 1 litre süt, 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 çorba kaşığı nişasta, 1 paket vanilya (5 gram). Fındıklı Keşkül Yapılışı Fındıklı keşkül  yapmak için gerekli olan süt, toz şeker, yumurta sarısı, nişasta, hindistan cevizi ve çekilmiş fındık içi, tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım ocağın üzerine alınır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Fındıklı keşkül  kaynamaya başlayınca, üzerine vanilya ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuması için 1-2 saat dinlendirilir. Üzeri arzuya göre dondurma ve fındık ile süslenerek servis edilir.

NUTELLALI KURABİYE TARİFİ

Malzemeler: 1 adet yumurta 200 gram tereyağ 1 su bardağı pudra şekeri 3 yemek kaşığı kakao 2.5 su bardağı un 1 paket vanilya Yarım paket kabartma tozu Süslemek için: Toz şeker ve nutella       Hazırlanışı: Tüm malzemeyi güzelce yoğurun. Top top kurabiyerler elde ettikten sonra isteğe bağlı olarak toz şekere bulayıp yağladığınız tepsiye dizin. Üstüne nutella sıkacağınız için hamurlara parmağınızla hafifçe bastırın. Bu arada ben toz şekersiz denedim daha güzel oldu. Neyse tarife dönüyorum. Kurabiyeleri 180 derece fırında 15 dk kadar pişirdikten sonra çıkarın ve üzerlerine nutella sıkarak soğumaya bırakın.     AFİYET OLSUN

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir. Daha so