Fırından çıkmış sıcacık mayalı poğaça puf puf kabardıysa eğer insan önemsemez ki neli olduğunu... Mis gibi bir kahvaltılık olur, peynir ve diğer tüm kahvaltılıklar yanına sonradan eklense de olur. Mayalı poğaça tarifinde ne mi var? Lezzet var, tat var, tuz var. Şaka şaka. Asıl olarak yaş maya var poğaça tarifinde. Kendisi ılık su, ılık süt ve toz şekerle bir araya gelip bir güzel kabarıyor ve tüm poğaça hamuru istila ediyor sonrasında. Kabına sığmayan poğaçalar kabardıkça kabarıyor, size de onları ekmek arası yapıp yemek düşüyor.
Ağzı kapalı bir kapta muhafaza edilirse kolay kolay da bayatlamaz o.
KAÇ KİŞİLİK
20 adet
HAZIRLAMA SÜRESİ
1 saat
PİŞİRME SÜRESİ
25 dakika
Malzemeler
- 1/2 su bardağıılık su
- 1,5 su bardağıılık süt
- 1/2 paketyaş maya (21 gram)
- 1,5 yemek kaşığıtoz şeker
- 1/2 su bardağıayçiçek yağı
- 1 adetyumurta
- 1 tepeleme çay kaşığıtuz
- 3,5 su bardağıun
- 1 adetyumurta sarısı
- 1 yemek kaşığıayçiçek yağı
- 4 daldereotu (arzuya göre)
Üzeri için:
Püf Noktası
Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.Hamuru mayalandırma sürelerine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün. Kullandığınız un oranı 1/2 su bardağı kadar artış gösterebilir.
Pişirme Önerisi
Bayatlamayan, mayalı poğaçayı peynir, patates gibi arzu ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın. Yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.
- Maya tamamen eridikten sonra ayçiçek yağı, yumurta ve tuzu katın. Tüm malzemeyi elinizle karıştırın.
- Elenmiş unu, azar azar ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.
- Yumuşak ve yapışmayacak bir kıvamda bir hamur elde ettiğiniz zaman üzerini nemli bir bezle kapatıp 40-45 dakika kadar oda ısısında dinlendirin.
- Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.
- Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz mayalı hamurların üzerine sıvı yağla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Tepsi mayası olarak da bilinen son mayalandırma işlemi için 10-15 dakika kadar bekletin.
- Arzuya göre üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30 dakika pişirin. Ekmek yerine geçecek puf puf kabarmış mayalı poğaçalarınız hazır.
Yorumlar
Yorum Gönder