Ana içeriğe atla

Gün Lezzetlerinin Şahı: Kısır Tarifi

El altında bulunan belli başlı malzemeler ile kısa sürede hazırlanan, tüm takdirleri toplayan, besleyici, renkli mi renkli, gün lezzetlerinin olmazsa olmazı kısır tarifi ile karşınızdayız bugün.
Sağlık için pek çok faydası olan ince bulgurdan hazırlanıyor kısır. Kullanılan bulgur miktarına göre değişen ölçülü bir sıcak suyla ıslatılıyor ince bulgur. Damak tadınıza göre acı biber ya da domates salçasıyla renkleniyor. Kıvırcık yaprakları, salatalık, sivri biber, istenirse domates küpleri katılıyor. Nar ekşisi, taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberle tatlanıp kaşık kaşık, kase kase yeniyor. Mideler mest oluyor.
Vakitsizdir kısır, günün herhangi bir vaktinde yapılabilir. Güzel bir gece atıştırmalığı olabilir, çayın yanında yüklü miktarda tüketilebilir, iftarda yenebilir. Ama bunlar yeterli değil. Neden mi?
Çünkü kısırın aslında yerli bir fast food olması gerekir. Şu ana kadar hep altın günlerinde adı anılmasına rağmen tadını en çok gençlerin sevdiği kısırı bardak bardak sokaklarda satmalıyız. Yetmez. Bu tarifi, kısır tarifini gençlere de öğretmeliyiz. Düşük ihtimal ama unutmasın kimseler. Birçok mekanda başlangıç olarak çiğ köfte falan verilir ya. İşte onun gibi.
O zaman ilk adım olarak bu tarife girişiyoruz.
Şimdiden afiyet olsun.


Malzemeler

  • 2 su bardağı
    ince bulgur
  • 1,5 su bardağı
    sıcak su
  • 1 yemek kaşığı
    domates salçası
  • 1 yemek kaşığı
    biber salçası
  • 2 adet
    salatalık
  • 4 dal
    taze soğan
  • 1/2 demet
    maydanoz
  • 1/2 demet
    kıvırcık marul
  • 2 adet
    limon suyu
  • 4 yemek kaşığı
    zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı
    tuz
  • 1 tatlı kaşığı
    sumak
  • 1 tatlı kaşığı
    nane

Püf Noktası

Yeşillikleri iyice kuruttuktan sonra doğrayın, bekletmeden kısıra ilave edin.

Nasıl Yapılır?

  1. Taze soğanları incecik kıyın. Bol suda yıkayıp, suyunu süzdürdüğünüz kıvırcık marul ve maydanozları doğrayın.
  2. Kabuğunu soyduğunuz salatalıkları küçük küpler halinde kesin.
  3. İnce bulguru oval bir tencereye alın. Biber ve domates salçasını sıcak su ile karıştırın.
  4. Bulguru salçalı sıcak su ile ıslattıktan sonra kapağını kapattığınız tencerede şişmesi için 15 dakika kadar bekletin.
  5. Kısırın sosu için; limon suyu, zeytinyağı, tuz, nane ve sumağı küçük bir kapta karıştırın.
  6. Doğradığınız yeşillik ve salatalıkları, suyunu çeken ince bulgur ile harmanlayın.
  7. Hazırladığınız sosu ekleyin, karıştırdıktan sonra bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi

Arzuya göre; nar ekşisi, doğranmış domates ve nane gibi taze yeşillikler ilave edebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fındıklı Keşkül

Malzemeler 1 litre süt, 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 çorba kaşığı nişasta, 1 paket vanilya (5 gram). Fındıklı Keşkül Yapılışı Fındıklı keşkül  yapmak için gerekli olan süt, toz şeker, yumurta sarısı, nişasta, hindistan cevizi ve çekilmiş fındık içi, tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım ocağın üzerine alınır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Fındıklı keşkül  kaynamaya başlayınca, üzerine vanilya ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuması için 1-2 saat dinlendirilir. Üzeri arzuya göre dondurma ve fındık ile süslenerek servis edilir.

NUTELLALI KURABİYE TARİFİ

Malzemeler: 1 adet yumurta 200 gram tereyağ 1 su bardağı pudra şekeri 3 yemek kaşığı kakao 2.5 su bardağı un 1 paket vanilya Yarım paket kabartma tozu Süslemek için: Toz şeker ve nutella       Hazırlanışı: Tüm malzemeyi güzelce yoğurun. Top top kurabiyerler elde ettikten sonra isteğe bağlı olarak toz şekere bulayıp yağladığınız tepsiye dizin. Üstüne nutella sıkacağınız için hamurlara parmağınızla hafifçe bastırın. Bu arada ben toz şekersiz denedim daha güzel oldu. Neyse tarife dönüyorum. Kurabiyeleri 180 derece fırında 15 dk kadar pişirdikten sonra çıkarın ve üzerlerine nutella sıkarak soğumaya bırakın.     AFİYET OLSUN

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir. Daha so