Bugün akşam yemeğine en lezzetli saray tatlılarından biri olan revaniyi koyacağız. Revani tarifini uygularken bir yandan saray mutfağının bize Osmanlı'dan kalan en yadigar şeylerden biri olduğunu hatırlayacağız.
Birçok tatlıcının en gözde ve lezzetli tatlılarından biri olan revaniyi evde kolayca ve pratik bir şekilde yapabilmek mümkün aslında. "Revani tatlısı nasıl yapılır" sorusunun hemen aşağıda cevabını bulabileceğiniz nefis revani yapımı tarifimizin bir püf noktası var bilinmesi gereken: Tahmin edeceğiniz gibi revaninin şerbetinin kıvamı önemli, onu da bir kaşık yardımıyla alacağınız şerbeti parmağınıza damlatıp, damlanın yayılıp yayılmadığını görerek anlayabilirsiniz. Eğer şerbet damlası yayılmıyorsa kıvamı tutmuş, revani yapımı için hazır hale gelmiş demektir.
Şerbetin yoğunluğu ile kekinin kabarıklığı için düşündüğümüz revani yapımı püf noktalarını tarif kısmında bulabilirsiniz.
Yapılışının kolaylığı nedeniyle şerbetli tatlıların en çok tercih edilenlerinden biri olan revaninin değerini bir kez daha anlatabilmek için şu notu da düşelim: Revani Osmanlıca’da ‘değerli’ anlamına geliyor. Revani Osmanlıca'da değerli anlamına gelirken bizim evde de lezzetli anlamına geliyor.
O halde tarihten açtığımız lafı daha fazla uzatmayalım, revani tarifini huzurlarınıza sunalım.
Buyursunlar.
KAÇ KİŞİLİK
8 dilim
HAZIRLAMA SÜRESİ
1 saat
PİŞİRME SÜRESİ
1 saat
Malzemeler
- 3 adetyumurta
- 1 çay bardağıtoz şeker
- 1,5 su bardağıun
- 1 su bardağıirmik
- 1 çay bardağıayçiçek yağı
- 1 çay bardağıyoğurt
- 1 paketkabartma tozu
- 1 paketvanilya
- 3 su bardağıtoz şeker
- 3 su bardağısu
- 1/2 adetlimon suyu
Şerbeti için:
- 1 yemek kaşığıtereyağı
Fırın kabını yağlamak için:
- 2 yemek kaşığırendelenmiş hindistan cevizi
Servisi için:
Püf Noktası
Şerbetin kıvamını anlamak için; şerbete bir kaşık sokup çıkartınız. Son damlalardan birini parmağınıza damlattığınızda damla yayılmıyorsa şerbet ideal kıvamına gelmiştir.Tatlının daha kabarık gözükmesi için; büyük bir fırın kabı kullanılmaması önerilir.
Nasıl Yapılır?
- Tatlının şerbetini hazırlamak için; toz şeker ve suyu bir tencereye aktarın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ılınması için ocaktan alın.
- Yumurta ve toz şekeri bir mikser yardımıyla toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
- Sırasıyla; ayçiçek yağını, yoğurdu, vanilyayı, irmiği, elenmiş unu ve kabartma tozunu ekledikten sonra çırpma işlemini sürdürün.
- Fırın kabını tereyağı ile yağlayın. Revaniyi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika kadar pişirin. İçini çeken tatlıyı dikdörtgen ya da baklava dilimi şeklinde kesin.
- Dilimlediğiniz ılık tatlıya önceden hazırladığınız soğuk şerbeti azar azar ilave ederek, tatlının içine çekmesini sağlayın.
- Rendelenmiş Hindistan cevizi ve arzuya göre fındık içi ile süsleyerek servis edin. sevdiklerinizle paylaşın.
Yorumlar
Yorum Gönder