Ana içeriğe atla

O Bir Saraylı: Revani Tarifi

Bugün akşam yemeğine en lezzetli saray tatlılarından biri olan revaniyi koyacağız. Revani tarifini uygularken bir yandan saray mutfağının bize Osmanlı'dan kalan en yadigar şeylerden biri olduğunu hatırlayacağız.
Birçok tatlıcının en gözde ve lezzetli tatlılarından biri olan revaniyi evde kolayca ve pratik bir şekilde yapabilmek mümkün aslında. "Revani tatlısı nasıl yapılır" sorusunun hemen aşağıda cevabını bulabileceğiniz nefis revani yapımı tarifimizin bir püf noktası var bilinmesi gereken: Tahmin edeceğiniz gibi revaninin şerbetinin kıvamı önemli, onu da bir kaşık yardımıyla alacağınız şerbeti parmağınıza damlatıp, damlanın yayılıp yayılmadığını görerek anlayabilirsiniz. Eğer şerbet damlası yayılmıyorsa kıvamı tutmuş, revani yapımı için hazır hale gelmiş demektir.
Şerbetin yoğunluğu ile kekinin kabarıklığı için düşündüğümüz revani yapımı püf noktalarını tarif kısmında bulabilirsiniz.
Yapılışının kolaylığı nedeniyle şerbetli tatlıların en çok tercih edilenlerinden biri olan revaninin değerini bir kez daha anlatabilmek için şu notu da düşelim: Revani Osmanlıca’da ‘değerli’ anlamına geliyor. Revani Osmanlıca'da değerli anlamına gelirken bizim evde de lezzetli anlamına geliyor.
O halde tarihten açtığımız lafı daha fazla uzatmayalım, revani tarifini huzurlarınıza sunalım.
Buyursunlar.
revani-tarifi

KAÇ KİŞİLİK

8 dilim

HAZIRLAMA SÜRESİ

1 saat

PİŞİRME SÜRESİ

1 saat

Malzemeler

  • 3 adet
    yumurta
  • 1 çay bardağı
    toz şeker
  • 1,5 su bardağı
    un
  • 1 su bardağı
    irmik
  • 1 çay bardağı
    ayçiçek yağı
  • 1 çay bardağı
    yoğurt
  • 1 paket
    kabartma tozu
  • 1 paket
    vanilya

    Şerbeti için:

  • 3 su bardağı
    toz şeker
  • 3 su bardağı
    su
  • 1/2 adet
    limon suyu

    Fırın kabını yağlamak için:

  • 1 yemek kaşığı
    tereyağı

    Servisi için:

  • 2 yemek kaşığı
    rendelenmiş hindistan cevizi

Püf Noktası

Şerbetin kıvamını anlamak için; şerbete bir kaşık sokup çıkartınız. Son damlalardan birini parmağınıza damlattığınızda damla yayılmıyorsa şerbet ideal kıvamına gelmiştir.Tatlının daha kabarık gözükmesi için; büyük bir fırın kabı kullanılmaması önerilir.

Nasıl Yapılır?

  1. Tatlının şerbetini hazırlamak için; toz şeker ve suyu bir tencereye aktarın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ılınması için ocaktan alın.
  2. Yumurta ve toz şekeri bir mikser yardımıyla toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
  3. Sırasıyla; ayçiçek yağını, yoğurdu, vanilyayı, irmiği, elenmiş unu ve kabartma tozunu ekledikten sonra çırpma işlemini sürdürün.
  4. Fırın kabını tereyağı ile yağlayın. Revaniyi, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika kadar pişirin. İçini çeken tatlıyı dikdörtgen ya da baklava dilimi şeklinde kesin.
  5. Dilimlediğiniz ılık tatlıya önceden hazırladığınız soğuk şerbeti azar azar ilave ederek, tatlının içine çekmesini sağlayın.
  6. Rendelenmiş Hindistan cevizi ve arzuya göre fındık içi ile süsleyerek servis edin. sevdiklerinizle paylaşın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fındıklı Keşkül

Malzemeler 1 litre süt, 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık içi, 1 su bardağı toz şeker, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 çorba kaşığı nişasta, 1 paket vanilya (5 gram). Fındıklı Keşkül Yapılışı Fındıklı keşkül  yapmak için gerekli olan süt, toz şeker, yumurta sarısı, nişasta, hindistan cevizi ve çekilmiş fındık içi, tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım ocağın üzerine alınır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirilir. Fındıklı keşkül  kaynamaya başlayınca, üzerine vanilya ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınarak kaselere paylaştırılır. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılarak iyice soğuması için 1-2 saat dinlendirilir. Üzeri arzuya göre dondurma ve fındık ile süslenerek servis edilir.

Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği

Malzemeler 300 gram kuşbaşı dana eti, 500 gram konserve garnitür, 1 tane soğan, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 diş sarımsak, Pul biber, Kekik, 3 su bardağı sıcak su, Tuz. Beşamel sosu için; 1 buçuk yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt (soğuk), Karabiber, Tuz. Üzeri için; Rendelenmiş kaşar peyniri. Güveçte Beşamel Soslu Etli Garnitür Yemeği Yapılışı Güveçte beşamel soslu etli garnitür yemeği  yapmak için öncelikle yapışmaz yüzeyli bir tencere boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice ısıtılır. Isınan tencerenin içerisine kuşbaşı doğranmış olan etler koyulur ve karıştırarak mühürlenir. Mühürleme işlemi sayesinde etler suyunu fazla salmayacak ve daha çabuk pişecek. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilip 1-2 dakika kavrulur. Etlerin üzerine yemeklik olarak doğranmış soğan ile sarımsaklar eklenir ve ara ara karıştırarak sotelenir. Daha so

Tavada Tavuk Midye

Malzemeler 500 gram kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti  , 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı karbonat. Kızartmak için sos; 1 şişe maden suyu, 1 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 tutam kekik, 2 diş sarımsak. Tavukları bulamak için; Un. Kızartmak için; Sıvı yağ. Tavada Tavuk Midye Yapılışı Derin bir kase içerisinde 2 su bardağı su ile 1 tatlı kaşığı karbonat karıştırılır. Tavuk göğüs eti küp küp olacak şekilde doğranır ve karbonatlı suyun içerisinde yarım saat bekletilir. Yarım saat sonunda tavuk etleri süzgeç içerisine alınır ve suları süzdürülür. Tavuk etleri çok sık olmayacak şekilde çöp şişe geçirilerek dizilir. Kızartma yapılacak tavaya çöp şişler sığmıyorsa uç kısımlarından kesilerek küçültülebilir. Tavuk midye sosunu hazırlamak için, yayvan bir kase içerisine un, rendelenmiş sarımsak, tuz ve baharatlar konulup harmanlanır. Üzerine maden suyu eklenip güzelce karıştırılır ve  koyu boza kıvamında bir sos hazırlanır. Ta